Krüger získal zlato v skiatlone, Renda nedokončil

25.02.2023 Celý región

Planica 24. februára (TASR) - Nórski bežci na lyžiach ovládli piatkový skiatlon na MS v Planici. Zlatú medailu získal Simen Hegstad Krüger, ktorý triumfoval v slovinskom stredisku s náskokom 12,2 sekundy pred krajanom Johannesom Hösflotom Kläbom. Bronz vybojoval Sjur Röthe (+14,1), nórsku dominanciu zvýraznil štvrtým miestom Paal Golberg (+45,9). Jediného slovenského reprezentanta Andreja Rendu v polovici súťaže stiahli z trate, keď ho vedúci pretekári predbehli o celé kolo. Klasifikovali ho na konečnom 51. mieste.

Preteky na 15 km klasicky + 15 km voľnou technikou totálne ovládli nórski reprezentanti. Najlepší z bežcov z konkurenčných krajín bol Švéd William Poromaa, ktorý prehral v cieli súboj s Golbergom a finišoval na piatej priečke (+46,4). Dvadsaťdeväťročný Krüger dokázal spoločne s krajanmi roztrhať vedúcu skupinu v prvom okruhu úseku voľnou technikou a v predposlednom okruhu potom s Röthem podnikli rozhodujúci nástup. "Zbadal som, že sa za nami vytvorila medzera, potom už len išlo o to ísť, nepozerať sa späť a dúfať, že to vydrží až do konca. Mal som v pláne zaútočiť v neskoršej fáze, no keď sa naskytla príležitosť, bolo ju treba využiť. Vedel som, že dnes mám dobrú šancu v náročných podmienkach a na ťažkej trati. Sníval som o tomto úspechu, toto zlato mi dosiaľ chýbalo v zbierke," povedal pre televíziu NRK olympijský šampión v skiatlone z Pjongčangu 2018.

Tempo od úvodu diktovali Nóri a Švédi, na čelných pozíciách sa striedali Krüger, Kläbo, Poromaa či Calle Halfvarsson. Na treťom kilometri prevzal taktovku fínsky klasikár Iivo Niskanen. Z hry o solídny výsledok veľmi skoro vypadol Renda, ktorý v prvom okruhu nabral dvojminútové manko a klesol do siedmej desiatky. Niskanen natiahol hlavný balík, vysoké tempo stíhalo iba 15 pretekárov. Po 15 km najrýchlejšie prezul Röthe, ktorý vyrazil na prvom mieste, za ním nasledovali Poromaa, Krüger a Niskanen. Hneď po výmene lyží sa začala hlavná skupina trhať, na čele sa ocitlo trio Krüger, Röthe a Kläbo, ktoré si postupne budovalo náskok. Rendu predstihli o celé kolo a preteky sa preňho skončili. Kläbovi s pribúdajúcim časom dochádzali sily a nakoniec odpadol od dvojice krajanov. Z nich si ušetril viac energie na záver Krüger, ktorý nastúpil na 22. kilometri a odpútal sa od Rötheho. Päť km pred cieľom mal Krüger už 18-sekundový náskok a o víťazovi bolo rozhodnuté. Na Rötheho sa navyše dotiahol Kläbo, ktorý v cieľovom súboji preukázal svoje šprintérske kvality a dobehol si po striebro.

MS v severskom lyžovaní v Planici - beh na lyžiach

muži - skiatlon 15+15 km:

1. Simen Hegstad Krüger 1:09:40,3 h
2. Johannes Hösflot Kläbo +12,2
3. Sjur Röthe +14,1
4. Paal Golberg (všetci Nór.) +45,9
5. William Poromaa +46,4
6. Calle Halfvarsson (obaja Švéd.) +1:14,2 min.
7. Friedrich Moch (Nem.) +1:14,9
8. Jules Lapierre +1:15,4
9. Clement Parisse (obaja Fr.) +1:16,5
10. Perttu Hyvarinen (Fín.) +1:54,9
... 51. Andrej RENDA (SR) +1 kolo
 

Vyberte región